Yangshuo

3 augustus
We staan vroeg op om uit te checken en een taxi te pakken naar het vliegveld. Onze vlucht naar Guilin vertrekt om 8.20. We zijn om 7 uur op het vliegveld, dus lekker bijtijds. De taxichauffeur had de grootste lol toen hij iets vroeg, en wij ‘Bu Shi Ming Bai’ zeiden (ik begrijp het niet). Dus hij bleef maar dingen in het chinees roepen, waarop wij weer ‘Bu Shi Ming Bai’ zeiden. Wel komisch, zo’n melige taxi-chauffeur.

De vlucht verloopt prima. De helft van de passagiers zijn Nederlanders, vooral gezinnen met kinderen. Het blijkt een groep van Djoser junior te zijn. Op het vliegveld staat vervoer voor ons te wachten om ons naar het guesthouse te brengen, lekker relaxt dus. Dit is de Outside Inn. Dit wordt gerund door een Nederlander, en we hebben het al van te voren geboekt vanuit Nederland.

Het landschap onderweg is al gelijk bijzonder om te zien, het Karstengebergte. Yuangshuo is zo’n 70 kilometer rijden. De taxi zet ons af bij het guesthouse, en rijdt weer weg. Alleen, het blijkt het verkeerde guesthouse te zijn! Hij dropt ons bij de Giggling Tree. Niet zo snugger van de privé-chauffeur. Gelukkig heb ik het telefoonnummer van het guesthouse bij de hand. We bellen de Outside Inn, en vragen of ze ons alsnog even willen komen halen. Gelukkig gaat dat allemaal vrij snel. De Outside Inn ziet er gezellig uit. We hebben een mooie, ruime kamer.

We eten eerst een hapje, en proberen een beetje aan de warmte te wennen. Het is bloedheet hier, zo’n 35 graden. We even omschakelen, want in het andere deel van China was het een stuk frisser. Na de lunch wandelen we richting de Yulong River. We lopen over een zandweg, langs de rijstvelden en langs velden met groente. Er staan velden met peperplantjes en courgetten. ’s Avonds eten we in het guesthouse.

4 augustus
Aangezien het hier overdag zo warm is, hebben we besloten om lekker vroeg op te staan. Om half 7 vertrekken we op de fiets, richting de Moon Hill. In eerste instantie fietsen we een stukje verkeerd. De totale rit is zo’n 10 kilometer, dus ongeveer een uurtje fietsen. We zijn de eerste als we bij de Moon Hill aankomen! Beter, geen horden toeristen. Nadat we een kaartje gekocht hebben, beginnen we aan de tocht van ruim 1200 treden naar boven. Zo op de vroege morgen, in de schaduw van de bomen is de klim omhoog nog redelijk te doen. Boven aangekomen heb je een mooi uitzicht. We kijken op ons gemak rond. Op de terugweg maken we een praatje met een Zwitsers gezin. De man is 20 jaar geleden ook in China geweest, en zegt dat hij het niet meer herkent, zoveel is er in 20 jaar tijd veranderd.

Terug beneden gaan we op zoek naar de Water Cave. Het is ons alleen niet duidelijk waar die grot precies is. Vlakbij Moon Hill zitten kleine winkeltjes, waar je de tickets voor de Water Cave kunt kopen. Vanaf daar wordt je met een busje ernaartoe gebracht. Bi de grot ga je eerst een klein stukje met een bootje. Er loopt een ondiepe, ondergrondse rivier. De grot is echt enorm groot. Er zijn ook hotsprings, en je kunt een modderbad nemen, maar we slaan beide over. We hebben ook geen zwemspullen en handdoek bij ons, dus dat is ook niet handig dan. Weer terug uit de grot, de warmte in brengt de bus ons terug naar het beginpunt en stappen we weer op de fiets richting Yangshuo. Hier halen we een ijsje en eten we wat. Gelukkig hebben ze airco, dus kunnen we wat afkoelen. Een Chinees meisje die naast ons zit maakt een foto van Fred. Ze heeft een boekje Mandarijn-Engels bij zich, we proberen allebei in ons boekje wat op te zoeken om tegen elkaar te zeggen. Ze spreekt net zo weinig engels als dat ik mandarijn spreek. Uiteindelijk ‘converseren’ we een uurtje met elkaar, best komisch. ’s Avonds eten we wat in het guesthouse.

5 augustus
We staan zoals gewoonlijk lekker vroeg op. We fietsen naar de Dragon Bridge. Vanaf daar dobberen we een stukje de rivier af op een bamboevlot. Deze zijn behoorlijk lang. Soms zit er een hoogteverschil in het water. De tocht is superrelaxt, en in alle vroegte is het nog niet druk op de rivier. Na 2 uurtjes stappen we aan de kant en fietsen we door naar Yangshuo. Het is pas half 11, maar begint alweer warm te worden.

In Yangshuo zoeken we verkoeling in verschillende restaurantjes. Soms lopen we een klein stukje, maar het is zo warm dat teveel doen geen goed plan is. Eind van de middag eten we een pizza. Een lekker relaxt dagje dus.

6 augustus
Het is in ons hutje ondanks de airco niet om uit te houden zo warm. Ook ’s nachts lig je te zweten als een otter. We fietsen in alle vroegte naar Yangshuo, waar we om 7 uur de bus nemen naar Yangdi. Vanaf daar willen we met een bootje naar Xing Ping over de Li Rivier. Het karstengebergte is supermooi om te zien. Het boottochtje is best leuk om te zien, wat alleen minder leuk is, is dat we halverwege gedropt worden. Beetje jammer dus. We dachten dat we er al waren, maar niet dus. We proberen nog of we met een van de tientallen ander bootjes mee kunnen varen, maar helaas zonder succes. De Chinezen hebben zoiets van zoek het zelf maar uit. Als we het vragen mogen we best mee, maar dan moeten we weer de volle prijs betalen. Uiteindelijk besluiten we dan maar lopend verder te gaan.
Onderweg lukt het na een tijdje nog om een lift te bemachtigen, die ons een stuk verder brengt. Vanaf daar is het nog 10 minuutjes naar het plaatsje Xing Ping. Xing Ping zou een schattig oud plaatsje moeten zijn, ik vind er persoonlijk weinig aan. Het is erg toeristisch, vol met bussen met Chineze toeristen. We nemen de bus terug naar Yangshuo waar we de rest van de middag blijven.