Kunming

1 augustus
Vanmorgen vroeg vertrokken we richting het treinstation. De eigenaar van het hotel bracht ons hoogstpersoonlijk, met zijn eigen auto. Ontzettend aardig. Het laatste stukje hebben we gelopen, aangezien het hele verkeer vaststond. De rit van Lijiang naar Kunming duurde 8 uur. We zaten in een slaapcoupe, met 2×3 bedden. We zaten met 6 anderen, 2 Chineze vrouwen met elk 3 kinderen. Gelukkig waren ze allemaal heel bewegelijk en waren ze meer buiten de coupe dan in de coupe.

Aangekomen in Kunming liepen we naar het hotel, wat we de avond daarvoor geboekt hadden. Er was nog wat verwarring toen ik kreeg te horen dat ik nog moest betalen. Maar ik dacht dat dat al gedaan was, aangezien ik mijn credit card gegevens had ingevuld. Maar dit bleek alleen ter controle te zijn geweest. De meisjes achter de receptie waren niet zo behulpzaam, en spraken ook amper engels. We moesten eerst borg betalen, maar hadden geen contant geld meer. Dus eerst nog op pad om geld te pinnen. De eerste pinautomaat gaf geen geld, dus wij weer verder. Gelukkig lukt het bij de tweede pinautomaat wel.

Na al dit gedoe in het hotel, waar je helemaal niet op zit te wachten als je net 8 uur in een trein hebt gezeten, gingen we een hapje eten bij la Gare du Sud. Het was nog wel een stukje lopen vanaf het hotel, maar het eten was heerlijk! Eindelijk weer eens echt lekker gegeten die avond.

2 augustus
Vandaag gaan we met de bus naar het Stenen Woud. Het is nog wel zoeken welke bus we moeten hebben, en vooral waar deze bus vertrekt. Na 3x te vragen zijn we erachter, het is bus 60. Deze brengt ons blijkbaar naar een busstation buiten de stad. Daar moeten we een nieuw kaartje kopen, voor de bus naar Shilin. Het is een grote hal, met zo’n 20 balies. Voor elke balie staat een lange rij. Terwijl we staan te wachten moet een klein meisje in de rij naast ons naar de wc toe. Ze laat haar broek zakken, en gaat naast de rij haar plasje doen! Heel bizar. Blijkbaar is dat normaal hier, want alle Chinezen kijken of dit de normaalste zaak van de wereld is!

De bus rijdt in zo’n 1,5 uur naar het Stenen Woud. Daar kopen we voor 17,50 een eentreekaartje. Nogal veel geld voor zoiets, zo bijzonder is het nou ook weer niet. Maar goed, we willen het hoe dan ook zien, dus vooruit dan maar weer. Ook hier struikel je over de Chineze toeristen die in groepen massaal in de weg lopen en met hun parapluutjes bijna je ogen uitprikken.

Het Stenen Woud is bijzonder om te zien, het stenen landschap, rotsen die recht omhoog schieten, sommigen wel 30 meter hoog.

Rond half 3 pakken we de bus terug. Hierna gaan we nog wat shoppen in Kunming. Om half 7 gaan we ergens sushi eten, het valt alleen wat tegen. Ze hebben geen zalm, en de tonijn komt duidelijk uit de vriezer, want hij is nog niet helemaal ontdooit. We pakken een taxi naar een ander deel van Kunming. Om 9 uur krijgen we weer trek, dus gaan we nog bij een andere sushi-bar wat sushi eten. Hier is het al ietsjes beter, maar nog lang niet zoals we het in Hong Kong hebben gegeten.