Ranakpur en Pushkar

Geplaatst op

Vrijdag 21 december

We vertrekken rond 9 uur richting Kumbalgarh, en rijden daarna door naar Ranakphur. In Kumbalgarh bezoeken we een fort. De weg ernaartoe is ontzettend mooi, een kronkelweg door het Arawelligebergte. Onderweg komen we door kleine dorpjes. Op sommige plekken zien we een oud waterrad. Een rad, aangedreven door 2 ossen, pompt water omhoog. Bij eentje stoppen we om foto’s te maken. Wel apart om te zien dat de bewoners hier op deze manier aan hun drinkwater moeten komen.

Het fort is indrukwekkend om te zien. Het fort staat middenin het ruige landschap, waar verder geen huizen staan. Om het fort staat een gigantische muur. We lopen ongeveer een uurtje rond, en gaan dan weer verder richting Ranakphur, waar we rond half 3 aankomen.

In Ranakpur staan Jaïntempels. Deze tempels zijn mooi om te zien, van wit marmer met veel beelden van goden en rijkversierde pilaren. Ook de plafonds zijn een en al details. We maken lekker veel foto’s. Op weg naar de auto wil Fred ook een aap op de foto zetten. Wanneer hij een stapje dichterbij zet, wordt de aap agressief, en springt onze kant op. Maar gelukkig blijft het daarbij, en gaat ‘ie terug de bosjes in.

We overnachten op een wat afgelegen terrein. Verspreid over het terrein staan hier en daar huisjes. Er staan ook tenten, maar gelukkig krijgen we een huisje. Voor het gemak eten we in het restaurant wat bij het terrein hoort. Ik bestel spinazie met paneer (een soort kaas), maar krijg in plaats daarvan een bruin drapje wat nergens naar smaakt. Geen succes dus.

Zaterdag 22 december

Na het ontbijt in het restaurant rijden we richting Pushkar. De rit duurt ongeveer 5 uurtjes. Het hotel in Pushkar ligt zo’n 10 minuutjes uit het centrum. Het blijkt dat het centrum behoorlijk toeristisch is. Er komen al gauw mannetjes op ons af, die ons bloemen willen geven. Ze zeggen dat we die bloemetjes vervolgens in het meer moeten gooien, om de goden te eren. Behoorlijk respectloos, want we zijn er al voor gewaarschuwd in de lonely planet. Op het moment dat je de bloemetjes in het meer zou gooien, wordt er ook van je verwacht dat je een donatie doet.

In het centrum zijn veel toeristische winkels. Sjaaltjes, boeken, souvenirs en hippie-kleding. We gaan een kijkje nemen bij een ghat. Bij een ghat in het centrum staat weer een vervelende Indiër, die ons wel erg fanatiek bloemetjes wil geven. We lopen door, en gelukkig is het bij een andere ghat wat rustiger. ’s Avonds eten we bij Moon Dance Café.