Jaipur

Geplaatst op

Zondag 23 december

We ontbijten ’s ochtends bij Moon Dance Café. Rond 12 uur vertrekken we richting Jaipur. Onderweg maken we een klein ommetje, om bij een zoutmeer te kijken. Er zijn zo’n 30 mensen aan het werk. Als we hun kant op lopen, stoppen ze allemaal met werken. We willen wat foto’s van ze maken, en dat vinden ze helemaal niet erg! Ze staan allemaal te dringen, zo graag willen ze op de foto. We houden ze behoorlijk van hun werk af.

In Jaipur is het nog even lastig om een hotel te vinden. Het is toch wat drukker dan verwacht, vanwege de kerst. Hoewel de Indiërs zelf geen kerst vieren, zijn er blijkbaar wel veel Indiërs met vakantie. Na lang zoeken vinden we een plekje bij Suryaa Villa. We eten bij Niro’s, waar het eten overheerlijk smaakt.

Maandag 24 december

We ontbijten bij Indian Coffee House. De stoeltjes en tafeltjes zijn wat aftands. We bestellen toastjes met kaas. Daarna lopen we richting het City Palace. De meeste winkeltjes zijn nog dicht. Het is al behoorlijk druk op straat. Om gek van te worden: toeterende auto’s, brommers en tuktuks. Het stinkt behoorlijk, al die uitlaatgassen. We lopen langs de Hawa Mahal. Dit is een smal gebouw, met veel kleine raampjes. Als we doorlopen richting het paleis, zien we dat er al een behoorlijke rij staat. Inmiddels hebben we ook al de nodige paleizen gezien, dus we slaan deze over.

Iets verderop ligt de Jantar Mantar, het observatorium. Ook hier is het druk, voornamelijk met Indiërs. Wel interessant opm te zien. Er zijn verschillende bouwwerken, waarmee astrologische berekeningen gedaan kunnen worden. De afstand van planeten ten opzichte van de aarde, en er staat een zonnewijzer.

Vanmorgen, toen we richting het City Palace liepen, kwamen we langs een wit torentje. Volgens Fred kon je naar boven klimmen. We gaan een kijkje nemen. En inderdaad, voor 10 roepies (+ 5 voor je camera) mag je omhoog. Het is even kllimmen, en het stinkt behoorlijk, want er zitten veel duiven in de nisjes van de toren. Bovenop de toren hebben we een mooi uitzicht over het centrum van Jaipur. We komen een Tsjechisch meisje tegen, Kamilla. Als ze ons vraagt om haar op de foto te zetten, raken we met haar aan de praat. We gaan met z’n drieën wat drinken, bij Ashiana. We eten en drinken wat, erg gezellig.

Op de terugweg naar het hotel nemen we een fietstaxi. Hij vraagt er maar 20 roepies voor, terwijl het toch een aardig stukje fietsen is! Onderweg rijden we langs het Ram Niwas park. Het is hier druk met Indiërs, die languit in het gras liggen, of die in groepjes gezellig bij elkaar zitten. In de lucht vliegen wel 40 arenden. Erg mooi om te zien, zoveel vogels bij elkaar.

Terug in het hotel gaan we in de tuin zitten, een biertje drinken. We raken aan de praat met een koppel wat uit Zuid-Duitsland komt. Zij doen ook een toer door Rajasthan, alleen precies andersom. Ze zijn al in Agra geweest. Ze raden ons aan om vroeg in de ochtend naar de Taj Mahal te gaan, aangezien het dan nog meevalt qua drukte. Goed om te weten!

Dinsdag 25 december

Het is kerst, yiehaa! En het zonnetje schijnt. We gaan vandaag het Amber Fort bezoeken. Vergeleken met de forten die we tot nu toe gezien hebben, valt deze wat tegen. Eerlijk gezegd zijn we een beetje fort- en paleizenmoe. Op 1 kilometer afstand van het Amber Fort ligt het Jaighar Fort. We lopen ernaartoe. Het is een steile weg, met keien, dus een pittige wandeling zo in de volle zon. In dit fort ligt ’s werelds grootste kanon op wielen. Op de terugweg rijden we langs Gwailor, waar een mooie tempel staat. Veel marmer, met gedetailleerd reliëf.

Terug in het centrum gaan we naar Ashiana, waar we gisteren ook wat gegeten en gedronken hebben. In het restaurant waar we ’s avonds eten, merk je nauwelijks dat het kerst is. Er hangt geen kerstversiering, geen kerstboom. Toch gek idee zo.