Zuidkust

Vrijdag 12 april
Vandaag weinig avontuurlijks gedaan. Om half 9 pakken we vanaf Tissa busstation de bus naar Koggala, waar we om half 1 aankomen bij Long Beach Resort. Echt top! Eindelijk een beetje luxe! De kamer is mooi ingericht, met een balkon met uitzicht op zee. We chillen vandaag in ons nieuwe stulpje, en eten ’s avonds in het hotel.

Zaterdag 13 april
Rond half 8 staan we buiten ons hotel om richting Galle te gaan. We twijfelen of we met een tuktuk of met de bus verder gaan, als net de bus aan komt rijden. Het kost maar 60 roepies voor 2 kaartjes, geen geld dus. In Galle lopen we langs een paar viskraampjes. Bij eentje ligt een enorm stuk tonijn. Na wat foto’s lopen we door naar het oude fort, waar nog veel is terug te vinden uit de tijd dat de Hollanders hier zaten (rond 1700). Er rijdt niet zoveel verkeer, en het zijn schattige straatjes met koloniale gebouwen. Sommige gebouwen nog goed onderhouden, anderen staan bijna op instorten. We komen wat oude Hollandse kerkjes tegen. Bij een italiaanse koffiebar bestellen we een broodje en een lekkere cappuchino. Meer richting zee staat een witte vuurtoren. Als we zijn uitgekeken in het oude fort, lopen we richting het nieuwe centrum. Het is bloedheet vandaag, zo’n 42 graden. We komen een net nieuw geopende KFC tegen, waar we een softijsje eten. De airco draait hier overuren, binnen is het 28 graden maar het lijkt net een vrieskist vergeleken met buiten.

Weer buiten kijken we of we nog een leuk winkeltje met souvenirs kunnen vinden. Maar helaas, niks te vinden. Na een klein ommetje via het ‘Dutch Canal’ (wat meer een riool is nu), komen we bij een mooie hindoestaanse tempel die helemaal wordt opgeknapt. Supergedetailleerd, heel indrukwekkend om te zien. We nemen de bus weer terug richting het resort. Zo’n 1,5 km van het resort ligt nog een cache. Het is nu 47 graden. We lopen op ons gemakje. De cache ligt op prive terrein. Nadat we aanbellen doet een westerse vrouw open. Ze komt oorspronkelijk uit Zwitserland. Ze is net bezig om het zwembad schoon te maken. Dapper, met dit weer.

De rest van de dag chillen we in het resort. We gaan ook nog even de zee in. De golven hier zijn inmens hoog!

Zondag 14 april
Na het ontbijt gaan we een cache doen die op een paar kilometer afstand ligt van het resort. Het is echt bizar heet vandaag, niet te doen. Het is ’s ochtends vroeg al 47 graden! Nadat we de cache hebben gevonden en gelogd, pakken we gauw een tuktuk terug naar het hotel en doen de rest van de dag helemaal niks meer, behalve chillen en relaxen, met af en toe een duik in zee.

Maandag 15 april
We willen vandaag met de bus richting Matara. In ieder geval, dat was het plan. Alleen, er rijdne wel bussen langs, maar die rijden net zo hard weer door. Na een half uur wachten (5 bussen later), zijn we het zat, en liften we met een voorbijkomende auto mee. Blijkbaar stopt de bus alleen bij bepaalde bushaltes, en stonden wij bij de verkeerde bushalte.

In Matara ontbijten we bij Resthouse. Een lekker ontbijt met fruitsap, fruit, broodjes en thee. Ze maken er een 4-gangen ontbijt van, want alles komt apart. Weer eens wat anders. We nemen nog een kijkje bij een Hollands fort, en nemen de bus, richting het Blowhole (een plek aan zee waar water uitspuit).

Terwijl we in de bus zitten, begint het te hozen, met bakken uit de hemel. Gelukkig ‘staan’ we droog (de zitplekken waren op). Als we bij Kudawela uitstappen is het gelukkig alweer bijna opgehouden met stortregenen, het miezert nog wat. We trekken onze poncho’s aan zodat we een beetje droog blijven. Vanaf de busstop tot aan de blowhole is het een paar kilometer lopen. Het is geen rustige wandeling. Er sjezen tuktuks voorbij, die ook iets te vaak stoppen. You want tuktuk? Nee, laat maar. Er zijn ook veel Srilankanen. Het is nu ook Nieuwjaar, dus iedereen is vrij.

Ze vinden het allemaal erg grappig om ons in onze poncho te zien lopen. De blowhole is wel aardig om te zien, maar niet superspectaculair. Het duurt ook even voordat er wat uitkomt.

Op de terugweg richting Matara stoppen we bij Panorama, waar ook een cache ligt. Vanaf de weg loopt een paadje richting het strand. Links op het strand is een heuvel, met bovenop een guesthouse/restaurant. Via een trappetje lopen we naar boven, vinden en loggen de cache. We maken een praatje met de Tsjechische eigenaar, en blijven hier lunchen. Terug in Matara halen we nog wat drinken voor vandaag en morgen, en pakken daarna de bus terug naar het resort. ’s Avonds eten we heerlijke vis in het resort.