Kathmandu

Geplaatst op

Zondag 14 maart / maandag 15 maart

We hadden het hele weekend om ons voor te bereiden op de vakantie naar Nepal, want we vlogen pas op zondag om 23:20. Rond 20:00 werden we naar het station gebracht, en namen we de intercity naar Schiphol. Het was rustig, aangezien er niet veel vluchten meer gingen op dit tijdstip. We vertrokken keurig op tijd. Dit keer vlogen we met Arkefly, een Boeing 737. Na zo’n 5 uur maken we een tussenstop in Bahrein, waar we een uurtje de benen strekken voordat we verder vliegen. Het is nu nog 4,5 uur vliegen. We krijgen een karig ontbijtje, en landen om 16:30 lokale tijd in Kathmandu. Buiten het vliegveld staat de gratis airport pickup van het hotel ons op te wachten. We moeten even wachten, want er zijn nog 2 andere reizigers voor hetzelfde hotel.

Het verkeer is lekker hectisch, alles rijdt door elkaar heen. Het is druk in het guesthouse als we aankomen. We droppen de tassen, en gaan rond 18:00 op pad. Eerst een pinautomaat zoeken, en daarna ergens wat eten. We lopen door smalle steegjes met winkeltjes. Toeterende auto’s en brommers sjezen voorbij. Het is inmiddels donker geworden. Na even zoeken hebben we een ATM gevonden, en nog wat later zitten we bij Yak Hotel aan een tafeltje voor een maaltijd. Ze hebben o.a. Indiase gerechten. We bestellen loempia’s (die dan weer niet Indiaas zijn), garlic naan, kofta en mug malai. Het smaakt heerlijk! Met een goedgevulde buik lopen we terug naar het hotel.

Dinsdag 16 maart
Toen ik vanmorgen wakker werd, wist ik niet hoe laat het was. Wel weer wennen, zo’n andere tijdszone. Om 7 uur zitten we aan het ontbijt van scrambled eggs en toast in de tuin van het hotel. We gaan in eerste instantie wat praktische zaken regelen, zoals de gids voor de trekking die we willen gaan doen. We hebben in Nederland al een bureau uitgezocht, die we nu hier opzoeken voor de details. We willen de Ghorepani trekking gaan doen van 6 dagen, en hebben hiervoor een gids en een drager nodig. We regelen hier ook de bustickets naar Pokhara voor morgen.
We hebben ook 2 permits nodig. Het bureau om dit te regelen is op 2 km afstand. We wandelen daarnaartoe, regelen de permits, en lopen daarna terug naar het Durbar Square. Hier aangekomen worden we steeds aangesproken of we nog een gids zoeken. Maar nee, die hebben we al. Durbar Square is indrukwekkend om te zien, met tempels en oude gebouwen. Nadat we hier zijn uitgekeken, lopen we naar Swayambunath, oftewel de Apen Tempel. De wandeling is ongeveer een halfuur. Bij de tempel aangekomen moeten we 365 treden omhoog de berg op, om bij de tempel uit te komen. Je raadt het nooit, er lopen hier veel apen rond. Als ik een foto van een klein aapje die op een boeddha-beeld zit wil maken, schrik ik omdat er ineens een aap achter op mijn tas springt. Bovenop de berg aangekomen heb je een mooit uitzicht over Kathmandu. Een uitgestrekte stad, veel laagbouw. De stoepa bovenop de berg staat in de steigers. We lopen op ons gemak rond. Het is wat bewolkt, misschien krijgen we nog een regenbui vandaag. Als we later teruglopen naar het hotel, doen we dat op goed geluk en gaan we zigzaggend door straatjes terug. Dit gaat goed, we komen precies bij het hotel uit!
We zitten nog geen 5 minuten binnen, of het begint me toch te hagelen! Mega grote hagelstenen vliegen je om de oren. Wat een mazzel dat we al binnen zitten! We chillen nog wat in het hotel, en gaan ‘s avonds richting Thamel. We kopen iets te eten voor de geplande busrit voor morgen. We eten een hapje bij Thamel House. Heerlijk gegeten!

Woensdag 17 maart
Vandaag vroeg uit de veren. We nemen om 7 uur vanuit Kathmandu de bus naar Pokhara. Onderweg hebben we een mooi uitzicht. We maken om 10 uur en 13 uur  ergens een tussenstop, en komen om half 3 aan in Pokhara. Vanaf het busstation worden we opgehaald door het hotel. We verblijven in hotel Viewpoint. Nadat we de tassen gedropt hebben, is het tijd om Pokhara te verkennen. Pokhara is lekker toeristisch,er zijn veel restaurants en winkeltjes. Onze magen beginnen te knorren, dus eten we pakora’s bij restaurant Moondance.  Bij een reisbureau informeren we of er nog vluchten zijn op 26 maart, van Pokhara terug naar Kathmandu. Maar helaas, de vluchten zijn uitverkocht. Dan wordt het toch de bus. We lopen terug langs het meer. ‘s Avonds eten we bij een restaurant om de hoek van het hotel. Een indiase maaltijd van korma, paneer en naan-brood.
Terug in het htel herordenen we de tassen. We laten de grote rugtas achter in het hotel, zodat de drager niet zoveel hoeft mee te zeulen als we de trekking van 6 dagen gaan doen door het Annapurna gebergte.