Annapurna

Geplaatst op

Donderdag 18 maart
Ook vandaag gaat de wekker weer vroeg, om half 7. We ontbijten beneden in de tuin van het hotel. Het is een uitgebreid ontbijt, met ei, toast en jam. Om 7 uur is onze gids er ook. Hij is gisterenavond aangekomen, en verbleef ook in het hotel. Het is een aardige man, en hij spreekt goed engels. Even later komt ook de drager bij ons zitten. Rond 8 uur nemen we een taxi die ons naar Nayapul brengt, vanaf waar onze trekking begint. De taxi is een kleine suzuki, waar we met z’n vijven inpassen. Na iets meer dan een uur komen we aan in Nayapul.

Vol goede moed beginnen we aan de trekking. Aan het begin zijn er links en rechts van het pad hutjes. Na een tijdje steken we een brug over. We lopen een stuk omhoog langs een rivier, en steken verderop de rivier over door van steen naar steen te springen. Rond de middag nemen we een lunchbreak. We bestellen noedels. Terwijl we aan de noedels zitten, komen er een Koreaanse jongen en zijn gids aan, met wie we aan de praat raken.
Na de lunch gaan we met z’n allen verder. Dus wij twee, plus gids en drager, en Kwan met zijn gids. Het eerste stuk na de lunch is nog goed te doen, maar later in de middag is het stijgen en nog een stijgen. Het is een aangenaam temperatuurtje, zo’n 20 graden. De berg op is behoorlijk pittig, maar gelukkig nemen we regelmatig pauze als er ergens schaduw is. Als we bijna bovenaan de berg zijn, komen we aan in het bergdorpje Ulleri, waar we vannacht slapen.

Het hotel is heel eenvoudig. De douche is in een hokje buiten. Maar alsnog fijn om even een frisse douche te kunnen nemen. We rusten eerst wat uit, en gaan daarna het dorpje verkennen. We komen bij een veld waar volleybal wordt gespeeld. Er staan ook een paar meisjes uit het dorp te kijken. Een van de meisjes vraagt of we de bibliotheek van het dorp willen zien. Het gebouw waar de bibliotheek is, ligt naast het speelveld. Nadat we een kleine ‘tour’ hebben gekregen, geven we een donatie.

‘s Avonds in het hotel eten we met z’n allen dahl baht, het gerecht van Nepal. De gids is een vrolijke man. Hij vertelt wat meer over Nepal en de bevolking. De drager is wat stiller, hij spreekt ook niet zoveel engels. We laten Kwan (die in hetzelfde hotel verblijft) zien hoe je machiavelli speelt. Rond half 10 gaan we slapen.

Vrijdag 19 maart
We beginnen pas om half 9 met lopen, dus geen haast. We zijn alsnog om half 7 wakker. Je hebt nu een fantastisch uitzicht over de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya. Gisteren hebben we ze niet gezien, toen was het te mistig. De tocht vandaag is minder klimmen dan gisteren. Het is meer heuveltje op, heuveltje af vandaag. We lopen langs beekjes, door bossen, en enorme rhodondendronstruiken die volop in bloei staan. Als we ergens even een pauze hebben, komen er wel 100 geiten het pad af. Onderweg komen we regelmatig ezeltjes tegen, die hier de zwaardere spullen de berg op en af brengen.

We komen rond 2 uur bij ons hotel aan, dus hebben nog de hele middag om te relaxen. Het hotel ligt vlakbij Poonhill (Ghorepani). Deze bergtop van 3200 meter hoogte  gaan we morgen in alle vroegte beklimmen om vanaf daar de zonsopgang te zien. Er zijn meer trekkers hier, wel gezellig dus. We lopen alvast een klein stukje Poonhill op. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het Annapurna gebergte. Weer terug bij het hotel chillen we wat in de zon. Als de zon ondergaat, koelt het snel af. We gaan binnen zitten, waar in het midden van de eetruimte een kachel is. Deze wordt ook gelijk gebruikt om het water voor de douches mee op te warmen. Wel zo efficient. We eten samen met Kwan fried rice als avondeten. Na het eten spelen we een spelletje Machiavelli. We gaan niet te laat slapen, aangezien we de wekker voor half 5 hebben gezet. Lekker vroeg zo op vakantie. Maar uitslapen ho maar.

Zaterdag 20 maart
Ja echt geen tijd zeg, om half 5 opstaan. In alle vroegte uit de veren, aankleden (warm genoeg, het is behoorlijk koud zo vroeg en zo hoog!) en omhoog Poon Hill op. De lucht is hier ijler. Binnen 3 kwartier zijn we boven. We zijn niet de enige vroege vogels, er zijn totaal zo’n 50 andere toeristen. Het thermoshirt, t-shirt, dikke trui en windjack zijn geen overbodige luxe, het is echt heel fris hier bovenop de berg. Er staat ook een koude harde wind die het er niet warmer op maakt. Het uitzicht maakt alles weer goed! Tegen de tijd dat de zon opkomt, veranderen de bergen elke minuut van kleur. Nadat de zon is opgekomen, gaan we terug naar beneden. Dit gaat een stuk sneller dan eerder vanmorgen de berg op.

Terug in het hotel ontbijten we eerst, en gaan daarna weer op pad. Het eerste stuk is bergafwaarts, daarna weer bergopwaarts. We lopen een flink stuk over een smal slingerpaadje door het bos, wat gedeeltelijk langs een droogstaande beek loopt. Ook hier staan weer volop de rhondondendrons in bloei, met op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen. Het tempo zit er goed in. Nadat we eerst een flink stuk bergopwaarts zijn gegaan, is het volgende stuk weer gemixt. Soms omhoog, soms omlaag. Einde van de ochtend is het alleen nog maar dalen. Beneden in het dal maken we een stop waar we gaan lunchen. Wel even fijn, want al dat dalen voel je behoorlijk in je knieen. Ik in ieder geval wel. Fred en Kwan bestellen patatjes als lunch, ik neem een bord rijst. Er zit ook een Zwitserse jongen, Johan. Hij doet dezelfde route als die wij doen.
De wandeling na de lunch is weer deels stijgen, deels dalen. Om ongeveer 3 uur komen we aan bij het hotel waar we overnachten. Er zit een groot stuk gras bij dit hotel. ‘s Avonds laat een van de gidsen wat trucjes met een kaartspel zien. Daarna pakken we het kaartspel van hem over, om een potje pesten te spelen.

Zondag 21 maart
De groep waarmee we lopen wordt steeds groter. Naast Kwan, Fred en ik, lopen vandaag ook Johan, Hendina en Esther mee. Hendina en Esther zijn 2 Nederlandse meiden. In de loop van de dag zal Kwan een andere kant opgaan, aangezien hij een andere trekking doet als die wij doen. Wij gaan vanmiddag chillen in een hotspring, dus een lekker relaxt dagje zo.
Het is behoorlijk warm vandaag. Op de plek waar Kwan de berg op gaat, en wij naar beneden nemen we afscheid. We hoeven vandaag niet zo ver meer te lopen. Voordat we naar de hotsprings gaan, stoppen we om te lunchen. Fred neemt de springrolls, ik ga voor de pizza. Het is allebei superlekker.

‘s Middags gaan we naar de hotspring, en natuurlijke warmwaterbron. Na een kwartiertje bergafwaarts zijn we er. De hotspring bestaat uit 3 vierkante baden, langs een snelstromende bergrivier. We kleden ons om, nemen eerst even een douche en gaan dan het water in. Wow, superwarm! Echt heerlijk! Fred gaat ook nog even de rivier in om af te koelen. Goed voor de bloedsomloop, die variatie in temperatuur. Mij iets te koud. We vermaken ons de rest van de middag hier.
Terug in het hotel hebben we trek gekregen. Dit keer neem in lasagne, en Fred loempia’s. ‘s Avonds is het een gezellige boel. Er staat een oude radio met cassette bandjes (jawel, dat hebben ze hier nog!). Op de muziek beginnen de gidsen en dragers te zingen en te dansen, dus wij dansen gezellig mee. Als we later in onze kamer zijn (waarvan de wanden heel erg dun zijn), kunnen we nog steeds meegenieten van de muziek. Maar ondanks dat vallen we snel in slaap.
We zullen morgenochtend vroeger op pad gaan dan Hendina en Esther, maar we hebben voor over 2 dagen met hen afgesproken in Pokhara, om daar samen wat te eten.

Maandag 22 maart
Ja, ook vanmorgen staan we weer vroeg op. Na een ontbijtje pakken we de tassen in, en gaan rond 7 uur op pad. Het voordeel van vroeg beginnen is dat het nog lekker koel is, en het niet erg is om door te lopen. Het begin in bergafwaarts. We lopen flink door, maar stoppen regelmatig om wat te drinken en uit te rusten. We lopen een groot deel langs een rivier. Het duurt wel even voordat de zon tevoorschijn komt achter de bergen. Het is vandaag ook bewolkter dan de voorgaande dagen, maar daardoor wel beter loopweer. Einde van de ochtend gaan we lunchen. We zitten in de schaduw, naast de rivier. We bestellen allebei potatoes. Nee, geen frietjes maar blokjes aardappel. Prima te eten. Na de lunch is het niet ver meer. Het laatste stuk is hetzelfde als het stuk wat we in het begin van de trekking hebben gelopen, dus bekend terrein.

Om ongeveer 2 uur komen we aan bij het eindpunt. Hier staat een taxi ons op te wachten. Hier heeft Narendra, onze gids voor gezorgd. Het is dezelfde chauffeur als van de heenrit. Na 1,5 uur zijn we terug bij het hotel. Helemaal goed. Eindelijk weer een fatsoenlijke douche en wc! Toch wel fijn weer wat luxe, na 5 dagen behelpen. We rusten eerst uit, en gaan daarna een pinautomaat opzoeken, want het geld is op. We hebben om half 6 met Narendra en Kepi (de drager) afgesproken. We nemen ze mee uit eten, om ze te bedanken voor de fijne dagen die we met ze gehad hebben. Geen verplichting, maar we vinden het wel gezellig. We gaan eten bij een italiaans restaurant. De pizza’s hier zijn heerlijk. Na het eten geven we ze een fooi, want we zijn dik tevreden over hoe het allemaal is gegaan. En o wat fijn om ‘s avonds weer in een degelijk bed met matras te slapen!

Dinsdag 23 maart
Na de trekking van de afgelopen dagen staat er voor vandaag een relax dagje gepland. Gisteren was er geen stroom in het hotel. Er is blijkbaar maar beperkt stroom in Pokhara. In de middag gaan we Pokhara in, en lopen wat heen en weer over Lakeside, de straat met veel souvenirswinkeltjes. Voor ‘s avonds hebben we met Hendina, Esther en Johan afgesproken, die inmiddels ook terug zijn van hun trekking. We gaan sushi eten bij een Koreaans restaurant. Erg lekker! We krijgen het niet op zoveel is het, maar hetgeen we opkrijgen smaakt heerlijk.