Bikaner

Geplaatst op

Zaterdag 15 december

Vandaag zijn we nog een dagje in Bikaner. We ontbijten op het dakterras van het hotel. Om 10 uur vertrekken we naar het paleis, en voor vanmiddag staat er een kamelentocht op het programma.

Het paleis is mooi om te zien. We krijgen een rondleiding door de verschillend vertrekken. De muren, vloeren en plafonds zijn rijkelijk versierd met mozaïek, houtsnijwerk en marmer. Na het bezoek aan het paleis bezoeken we nog een Jaïntempel, en een hinditempel. De Jaïntempel is aan de buitenkant van wit marmer. Zoals bij de meeste tempels moet je je schoenen uit. De vloer ligt hier onder de duivenpoep. Beetje goor dus.

In de tweede tempel moet je ook nog je sokken uit. In deze tempel is het druk met mensen, die zo te zien iets offeren. We lopen daarna nog door het centrum. In het smalle straatje waar we lopen, worden we om de paar seconden bijna voor onze sokken gereden door voorbijzoevende tuktuks. Ook lopen er veel mensen, koeien, geiten en honden, en tientallen straatkinderen die ons achtervolgen en om geld vragen. Om een beetje aan de drukte te ontsnappen lopen we terug via een zijstraatje. Ook hier worden we al gauw door de nodige Indïers achtervolgt.

Terug in het hotel eten we een hapje, en daarna vertrekken we richting de kamelentrektocht. Het is 30 km. rijden. We krijgen elk een eigen kameel, en er gaat een kameel mee waar een kar achterhangt. Op deze kar zit 8 man, waaronder degene die de tocht heeft geregeld + onze tassen, jassen en wat drinken voor onderweg. In het begin is het even wennen op zo’n kameel, maar na 10 meter gaat het prima.

We lopen door een beetje woestijnachtig gebied, met hier en daar wel wat boompjes en struiken. Het schijnt dat er in de moesson echt van alles bloeit, en dat er dan allerlei gewassen verbouwd worden. We zien onderweg een paar antilopes lopen.

Na een uurtje of 2 stoppen we ergens, en krijgen we een kopje thee. Het laatste stuk van de tocht gaat door een dorpje. Alle kinderen uit het dorp zwaaien, en zeggen ons enthousiast gedag. Inmiddels is het gaan schemeren, en wordt het al een stuk frisser. Als we later terug richting Bikaner rijden, doet de chauffeur in eerste instantie zijn lichten niet aan. Toch best gevaarlijk, aangezien er op dit stuk weg ook de nodige kamelen als vervoersmiddel worden gebruikt. Alleen hebben die beesten geen verlichting. Even later besluit hij toch zijn licht aan te doen, maar in plaats van gewoon licht zet hij de rest van de rit zijn grootlicht aan. Maar goed, altijd nog beter dan helemaal geen verlichting.

’s Avonds eten we bij het Laxmi Niwas Palace. In dit paleis kun je ook eten, maar voordat we gaan eten krijgen we een rondleiding door het paleis. We eten in de binnentuin, op het terras. Ieder tafeltje heeft zijn eigen vuurkorfje, dus we zitten er lekker warmpjes bij. Terug nemen we een tuktuk, voor met z’n viertjes.