Patan

Geplaatst op

Donderdag 28 april
Vandaag verhuizen we naar Patan. Na een heerlijk ontbijt bij ons guesthouse, gaan we voor een laatste koffie in Bhaktapur naar ons favoriete Peacock. Het is heel gezellig! Het is heel leuk praten met de eigenaar, en een meisje uit de bediening die uit Maleisië komt. We gaan met de taxi naar Patan. Daar lunchen we bij een Ramen Restaurant (Sanchyan Ramen Restaurant). ’s Middags chillen we op het dakterras van ons hotel (Pahan Chhen).

En, voor de afwisseling kijken we een film op onze hotelkamer. Jawel, daar hebben we een tv met Cinemex (een zender met veel films). We kijken Indiana Jones, en Heartbreak Kid. Rond half 7 vinden we het mooi geweest, en gaan we een hapje eten. De eerste 2 restaurants waar we naartoe gaan, gaan we ook weer weg. We gaan nog een keer voor de ramen noedels waar we ’s middags ook waren. Dat beviel goed! En terug in het hotel kijken we de klassieker Fight Club.

Vrijdag 29 april
Het is alweer de een na laatste dag van onze reis! We ontbijten in het hotel, met broodjes, een eitje en fruit. We zijn rond half 9 buiten. Nog niet alle winkels zijn open. Nu we zo aan het einde van onze reis zitten, gaan we op zoek naar een mooi souvenir. We hebben bedacht om 1 of 2 bronzen beelden te kopen. In de lonely planet staat dat er een bepaalde wijk is, waar veel winkels zijn waar ze beelden verkopen. Maar als we daar doorheen lopen, zijn de meeste winkels nog dicht.

Na wat straatjes te hebben bekeken, gaan we koffie drinken bij Himalayan Java Coffee. Daar raken we aan de praat met een koppel uit India. Hij woont in Europa, en werkt als chefkok voor een restaurant (met een paar Michelin-sterren). Hij is nu voor een opleiding in Nepal, om meer te leren over de authentieke Nepalese recepten.
Na de koffie gaan we opnieuw wat wandelen. En we lunchen bij Weavers Inn. Dit ligt wat uit het centrum. Maar daar aangekomen is het een fijne plek. Er is een grote tuin. Er zijn overdekte tafels en stoelen. We blijven hier nog wat langer, en doen een drankje. ’s Avonds eten we een hapje ergens in Patan.

Zaterdag 30 april
De laatste dag alweer. We beginnen, na het ontbijt in het hotel met een koffie bij Himalayan Java Coffee. Daarna doen we twee geocaches. Het zijn allebei multi-caches. Dat betekent dat het een soort speurtocht is, waarbij je van punt naar punt moet lopen. Bij elk punt vind je iets, waardoor je met een puzzeltje erachter komt wat het volgende punt is waar je heen moet. De eerste is ontzettend leuk. We gaan naar allerlei binnenplaatsjes, die verstopt zijn achter de huizen. We gaan door kruipdoorsluipdoor gangetjes. En op sommige plekken staan boeddhabeelden, of zijn er zelfs tempels. Heel leuk.

De tweede cache die we gaan doen ligt in een ander deel van Patan. We worden naar allerlei plekken gestuurd. Plekken waar je anders misschien niet zo snel zou komen. Bij die cache is het soms wel zoeken, maar we komen er uiteindelijk wel uit.
En dan zit het er weer op. Vanaf het hotel hebben we een taxi naar het vliegveld geregeld. We zorgen dat we ruim op tijd vertrekken. De vlucht verloopt verder prima. Eerst van Kathmandu naar Istanbul. Daar weer wachten, en hup terug naar Amsterdam.

Al met al was het een mooie reis. Ontzettend gaaf dat we de trekking gehaald hebben, dat vonden we voordat we vertrokken best spannend. Gaat dat goed, op die hoogte met zo weinig zuurstof. Wel was het behoorlijk shocking om te zien dat in de afgelopen 10 jaar Nepal ontzettend vervuild is. Overal ligt afval en plastic. En door de hoeveelheid brommers en ander verkeer, is het ademen in de Kathamndu-vallei en omliggende plaatsen haast onmogelijk.
(Kwam ik pas achter toen we weer thuis waren, hoe zwaarvervuild de lucht daar is).