Changu Narayan

Geplaatst op

Donderdag 21 april
We ontbijten vandaag in het hotel met een omelet en wat fruit. Vandaag gaan we weer verder, richting Changu Narayan. Maar we maken eerst een tussenstop in Patan. Daar zullen we het einde van de reis naartoe gaan. We droppen hier alvast één van de rugtassen. Dat scheelt onderweg, want het zijn spullen van de trekking die we dit deel van de reis niet meer nodig hebben (slaapzakken, thermokleding, windjassen etc). De taxirit van Kathmandu – Patan – Changu Narayan kost totaal 3500 roepies.

Het hotel in Patan ligt naast Durban Square. Daar mogen geen auto’s rijden. Het kost de taxichauffeur in Patan behoorlijk wat moeite om bij het hotel te komen. Want hij is er bijna, maar keert dan ineens om. Vervolgens moet hij gigantisch omrijden. Een kwartier later komen we alsnog uit, in de buurt van het hotel. Fred dropt de rugtas, en we gaan weer verder.
Zo’n 3 kwartier later komen we aan bij Eagle’s Nest, in Changu Narayan. Hier is de oudste Hindu-tempel van Nepal. Alleen aan het begin van het dorp komen de auto’s en bussen. Dus heerlijk rustig, qua verkeer dan. Want in het straatje van ons hotel komen dus geen auto’s, maar ook geen brommers. In dit straatje zijn er vooral souvenirs-winkeltjes.

De eigenaar van het guesthouse heeft het 7 maanden geleden overgenomen. Tja, dat is wel een dingetje. Op de foto’s van het guesthouse staat een mooie tuin, met groen gras. Alleen, die is er nu niet, want de tuin wordt verbouwd. Er zijn nog een paar andere gasten in het guesthouse. Onder andere een vrouw uit Hamburg, die hier een tijdje is met haar dochtertje van 7. En 2 jongens uit Frankrijk, en een meisje uit Wenen. Als lunch bestellen we momo’s.

De dochter van de buren gaat morgen trouwen. Het hele dorp is in rep en roer, met alle voorbereidingen voor het grote feest. Wel grappig om te zien. Zo wordt de voortuin versierd. En slepen ze met tafels en stoelen. Verderop in het dorp zal er een feest zijn voor de familie, vrienden en dorpsgenoten. Als avondeten gaan we voor de fried rice en de dahl bat.


Vrijdag 22 april
We ontbijten met een omelet en een broodje. En daarna nemen we de bus richting Bhaktapur. We gaan hier de tempels bezoeken. Maar eerst gaan we koffie drinken. Op het plein met alle tempels gaat Fred filmen, en maak ik foto’s. Als we aan de andere kant van het dorp zijn (een klein beetje uit het centrum), vinden we daar een koffiezaak. En, ze hebben er een La Mazocco staan! Yiehaa. Wel lekker, na dagenlang zonder goede koffie.

Weer terug in het centrum lunchen we met fried rice en noedelsoep. We zijn eigenlijk op zoek naar 3 houten raampjes. We gaan op zoek, en vragen bij een paar souvenirswinkels. Het blijkt toch lastiger dan we dachten. Nog even verder zoeken dus. In de winkel raken we aan de praat met de jongen. Hij geeft aan dat ze, behalve de souvenirswinkel ook een guesthouse hebben. We nemen alvast een kijkje. Het ziet er heel netjes uit! Wel fijn, want als volgende bestemming willen we wat nachten in Bhaktapur zijn.

Na de lunch doen we een geocache. We hebben er een paar uitgezocht van te voren. Het is behoorlijk warm. In de middag lopen we weer terug, naar de bushalte. Alleen, dat duurt gigantisch lang. Dan maar lopen. Blijkbaar gaat de bus maar 1x per uur. We dachten dat hij 1x in het half uur ging. We proberen te liften. En jawel, een schoolbus vol met jonge kinderen stopt! Hij rijdt tot aan het dorp, in 1x door. De rest van de middag chillen we wat in ons guesthouse.

En ’s avonds bestellen we noedels. Het is lekker pittig!

Zaterdag 23 april
We worden rond 6 uur wakker. Als we na het douchen beneden komen, is er niemand van het guesthouse. Nou ja, dan maar geen ontbijt. We hebben bedacht om vandaag naar Boudhnanath te gaan. We lopen aan de noordzijde het dorp uit (het dorp ligt trouwens op een heuvel). We gaan de heuvel af. Eenmaal beneden, bij de weg komt de bus die we moeten hebben net aan rijden. Wat een timing! Het is een enorm gammele weg.

Gelukkig zitten we niet helemaal achterin. Het is een ritje van ongeveer 40 minuten. We komen rond 8:40 aan bij Boudhnanath. We gaan eerst ergens ontbijten. Het wordt een lekker broodje, en een soort van cappucino. Daarna filmen we wat bij de Boudhnanath en maak ik foto’s. Als we zijn uitgekeken, lopen we richting het Kopan Monastery. Het is een behoorlijke wandeling.

Het is inmiddels 11 uur. We stoppen onderweg voor een koffie. Het wordt al warmer. We besluiten voor het laatste stuk de taxi te nemen. Die brengt ons voor 400 roepies naar het klooster. Blijkbaar is het klooster nog dicht, vanwege coronamaatregelen. Dus we wandelen er alleen omheen, en gaan dan weer verder. Het is echt bloedheet! Een goede tijd om te lunchen dus. We vinden een leuke plek, waar we uit de zon kunnen zitten. We gaan voor de fried rice, altijd goed. Daarna gaan we de berg weer af.

Bij de hoofdweg zien we een café dat ‘Ramsterdam’ heet. Wat grappig! Daar moeten we heen. Aan de achterkant zit een relaxte tuin. Hier chillen we de rest van de middag. Dan weer terug met de bus, en na het hobbelige ritje klimmen we de heuvel op naar ons guesthouse.