Bhaktapur

Geplaatst op

Maandag 25 april
We staan vandaag vroeg op, om 5 uur. We hebben om half 6 ontbijt op het rooftop restaurant van ons guesthouse. Daarna gaan we op pad, om op het plein met alle tempels foto’s te maken. Het is altijd fijn omdat vroeg te doen, met mooi licht en nog niet teveel toeristen. Het plan is om daarna met de bus naar Panauti te gaan. Maar, we komen erachter dat die bus pas om 8 uur / half 9 vertrekt. Maar goed, eerst op stap om foto’s te maken.

Als we rond 6 uur naar buiten gaan, is een deel van de Bhaktapuren ook wakker. Dat betekent dat ze op hun brommertjes stappen en weet ik veel waar ze heen gaan. Na een uurtje hebben we wel genoeg foto’s gemaakt en gefilmd. We lopen naar ons andere pleintje, Tachapal. Want, we zagen gisteren dat hier een cafeetje is waar ze koffie hebben. Want jawel, ook hier hebben ze een La Mazocco staan. Daar komt meestal best lekkere koffie uit. We zijn helemaal blij dat we weer wat lekkere koffie kunnen bestellen.

We raken aan de praat met de eigenaar. Hij is blijkbaar familie, van Sunny Guesthouse (waar wij nu verblijven). Hij is een oom van hun. Als we vertellen dat we van plan zijn, om met de bus naar Panauti te gaan, heeft hij een beter idee. Het is beter om met een taxi te gaan. Dat is veel makkelijker. En, een voordeel is dat we dan ook nog wat andere leuke plekken kunnen bezoeken als we toch die kant op gaan. We horen een prijsindicatie, en dat is prima te doen. Een heel goed idee dus!

Hij belt gelijk iemand op. We stemmen af welke plekken we nog meer willen bezoeken. Fred had er een paar op het oog. Maar met zo’n taxi zal het sneller gaan, dan met de bus. We bestellen nog een tweede drankje. En vlak daarna is de taxichauffeur er al.
De route die we bedacht hebben is: Banepa, Shree Chandeshwori Tempel. En daarna: Dulkhel, Namo Buddha en tenslotte Panauti.

De chauffeur rijdt Bhaktapur uit, en brengt ons naar Banepa. Hij stopt in het centrum. Hier willen we een tempel bezoeken. Het is nog wel een paar kilometer lopen. Maar de chauffeur blijft op ons wachten, dus geen haast. Het is een supergave tempel! Er zijn verder geen toeristen. Wel Nepalezen die de tempel zelf bezoeken.

In Dulikhel bezoeken we een groot boeddhabeeld. Deze valt eigenlijk best tegen, we hebben mooiere boeddha’s gezien. Er is hier ook een tempel, maar die slaan we over. We zijn inmiddels iets hoger. Maar door de smog/mist is het zicht vandaag niet goed. Geen geweldig weids uitzicht dus. We rijden verder naar Namo Budha. De weg ernaartoe is behoorlijk slecht. Veel gaten in de weg, dus: it’s a bumpy ride.

De chauffeur brengt ons naar het dorpje waar Namo Budha is. Nou ja, dorpje, het is een verzameling huizen bij elkaar. Vanaf hier lopen we de weg op, richting het klooster. Daar aangekomen is er weinig leven. Ik dacht gelezen te hebben dat het alleen op zaterdag open was voor toeristen, maar we kunnen er vandaag ook in!

We moeten onze schoenen uit doen. En overal heel stil zijn. En oja, geen foto’s maken of filmen. De ruimtes die we bezoeken zijn mooi om te zien. Per ruimte zijn er verschillende boeddhabeelden. Ook foto’s van mensen die op bezoek zijn geweest, zoals de Dalai Lama.
Als we weer teruglopen, komen we andere, Europese toeristen tegen. Verder is het redelijk rustig hier. Het is inmiddels lunchtijd, alleen hier is geen restaurantje. Dus wie weet in Panauti, waar we nu naartoe gaan.

De weg tussen Namo Budha en Panauti is in eerste instantie nog heel erg slecht. Maar dat gaat over in een nieuwe, geasfalteerde weg. We zijn vorige keer toen we in Nepal waren (in 2010), ook in Panauti geweest. Alleen, daar kunnen we ons niks meer van herinneren. Ook als we daar eenmaal zijn. Heeft toch niet echt indruk gemaakt. Wat wel opvalt, is dat ze in Panauti overal aan het bouwen zijn.

De chauffeur parkeert de auto aan de ene kant van de rivier. We steken de brug over, en komen dan in Panauti uit. Er is een feesttent met muziek. Even later komt er een optocht aan, met trommels en vlaggen. Er zijn binnenkort verkiezingen. Deze optocht is van één van de partijen, ter promotie. Als de optocht voorbij is, wandelen door Panauti en bezoeken verschillende tempels.

Alleen, hoe goed we ook zoeken, we komen niks van een restaurant tegen, of iets wat daar op lijkt, om wat te lunchen. Maar goed, we hebben ook nog niet zo heel veel honger. Na een uurtje rondlopen en foto’s maken, gaan we weer terug naar Bhaktapur. Daar zijn we weer rond half 3.
Al met al was het een hele leuke ronde zo. We gaan eerst even wat eten bij Maya Restaurant. Daarna gaan we naar de overkant, naar Dé Temple Cafe. Daar doen we een drankje. De rest van de middag chillen we wat in ons guesthouse. En ’s avonds eten we bij Peacock.

Dinsdag 26 april en woensdag 27 april
Deze twee dagen hebben we het lekker rustig aangedaan. Na het ontbijt hebben we koffie gedronken bij Peacock. Daarna nog door Bhaktapur gelopen, wat winkeltjes bezocht. En in de middag hebben we een drankje gedaan op Durbar Square. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht over het plein met de verschillende tempels.