Muktinath-Jomsom

Dinsdag 19 april
De trekking zit er alweer bijna op. Vandaag zullen we van Muktinath naar Jomsom lopen. Maar goed, er is wat miscommunicatie. Want onze gids geeft aan dat het een ‘easy walk’ is. Het zal ongeveer 20 kilometer zijn, maar volgens hem vooral over vlak terrein. We lopen eerst door een dorpje. Het is vandaag bloedheet. En het grootste gedeelte lopen we onbeschut, en over de weg. Oersaai dus. En we zijn nog niet helemaal bijgekomen van de tocht die we gisteren gedaan hebben.

Als we bij Ram, de gids aangeven dat we liever niet over de weg lopen, slaat hij de weg af een paadje in. Alleen, dat blijkt een slecht idee te zijn. In het begin is het een prima wandelpad. Maar dan houdt het pad op. Door een landslide is het pad verdwenen. We moeten daarom door een heuveltje af. Het is een en al losliggend grind. Echt levensgevaarlijk! Maar nu nog terug is ook niet handig. We zitten nu op zo’n 8 kilometer. Maar Fred en ik vinden het eigenlijk wel best voor vandaag qua wandelen. Fred en ik besluiten in het eerstvolgende dorp een taxi te regelen.
Zo gezegd zo gedaan. Het wordt een lift, want de taxi’s zijn blijkbaar al op. De lift brengt ons voor 2000 roepies naar Jomsom. Daar nemen we afscheid van onze gids en drager.

We regelen hier alvast de vliegtickets voor morgen. Dan vliegen we eerst met de eerste vlucht om 6:30 van Jomsom naar Pokhara. En dan later die ochtend door naar Kathmandu,om 9:30. Dat scheelt enorm veel reistijd, wat anders ook praktisch niet op 1 reisdag gaat lukken. Lekker dus! We gaan koffie drinken bij Himalayan Café (Himalayan Java Gallery Cafe). Daarnaast ligt Oms Home, daar boeken we een kamer voor vannacht. Een mooie kamer, met een prima matras! Wat een luxe, ook een eigen douche. In het restaurant lunchen we met fried rice en pakora’s.

’s Middags gaan we weer terug naar Himalayan Café voor een bakje koffie. In het café staan wat muziekinstrumenten, en ook een keyboard. Er ligt ook wat bladmuziek. Ze hebben Für Elise! Fred en ik zijn de enige gasten. Ik mag even wat pingelen op het keyboard, hoe leuk!
’s Avonds eten we paneer masala, met rijst en roti.