Kaohsiung

Geplaatst op

Zaterdag 15 april
Vanmorgen vroeg met de trein gereisd van Guanshan naar Kaohsiung. We zijn rond half 1 in het hotel, alleen het inchecken is pas na 5 uur. We kunnen wel de grote backpacks achterlaten. Het is bloedheet vandaag. We proberen of we hier een brommer kunnen huren, maar dat lukt helaas niet. We nemen de metro richting het Lotusmeer. Daar is het ietsjes koeler, 29 graden ipv 30. Bij een barretje langs het water doen we een drankje. We lopen een rondje om het meer, aan de noordkant van het meer staan een paar tempels die we bekijken. We gaan met de metro terug naar het centraal station, waar we gelijk alvast de treinkaartjes voor 21 april regelen, van Fenchihu terug naar Chiayi. ‘s Avonds eten we sushi vlakbij het hotel.

Zondag 16 april
Vanmorgen zijn we vroeg opgestaan, want om 8:15 nemen we de bus naar de Foguanshan Tempel. We regelen eerst op het station de treinkaartjes voor morgen, naar Chiayi, en pakken daarna de metro. De buskaartjes kosten maar 70 TWD. We zijn de enigste westerse tortisten in de bus.

Als we bij Foguanshan aankomen is het nog lekker rustig. We lopen op ons gemak richting de grote Boeddha. Gelukkig kunnen we via de zijkant in de schaduw lopen. In een van de pagoda’s is een tentoonstelling over kalligrafie, van een van de monniken. We krijgen een film te zien, gelukkig in het enge!s.

We komen aan in de grote hal. Ook hier is een tentoonstelling, over boeddhistische feestdagen, en andere Foguanshan tempels wereldwijd. In een andere ruimte zien we een liggende boeddha. In de ruimte zijn de wanden links en rechts versierd met gedetailleerd houtsnijwerk, van een landschap met allerlei tempels.

Buiten bekijken we de grote boeddha van dichtbij. Het is pas 10 uur, maar begint nu alweer warm te worden. We lopen vanaf   Foguanshan naar een andere tempel, die ongeveer 1,5 kilometer verderop ligt. Het is een ronde tempel, hij heeft iets weg van … tempel in Beijing. Hier is geen enkele toerist (ook geen Taiwanese) te bekennen. Buiten de tempel bewonderen we een stel drakenbeelden. De tempel van binnen ziet er rijkversierd uit. Er zijn een paar tempelbezoekers. De tempel bestaat uit 4 of 5 verdiepingen, die je via een trap aan de zijkant kunt bereiken. Het middelste gedeelte is deels open.

Als we hier uitgekeken zijn, regelen we een lift naar de Wushanding Mud Vulcanoes. Na ongeveer 6 auto’s stopt er eentje, die ons een heel stuk op weg helpt. Het laatste deel (1,7 km) lopen we. Het is een geasfalteerde weg, waar amper verkeer is. Bij de Mud Vulcanoes aangekomen, hoeven we ook hier geen entree te betalen. Er zijn nog ongeveer 10 à 15 Taiwanese bezoekers. In dit seizoen is het nogal droog (in ieder geval, nu dit jaar). Daardoor is het niet heel spectaculair. Op 2 plekken zien we wat geborrel, daarnaast hoor je het ondergronds wat borrelen.

We lopen de 1,7 km terug naar de grote weg. En vanaf daar regelen we een nieuwe lift, terug naar Kaohsiung. Daar aangekomen lunchen we bij Donutes. Hier hebben ze lekkere broodjes. Dit blijkt een keten te zijn, die we later ook in andere plaatsen tegenkomen.

Wel even goed, bijkomen van het wandelen in 35 graden. ‘s Middags nemen we een kijkje bij de pier, alleen is dat niet zo bijzonder. Terug bij het hotel eten we noedels met rund.