Kandy

Dinsdag 2 april
Rond half 8 stappen we in de bus richting Kandy. Ruim 2 uur later komen we aan, en vanaf daar is het niet ver lopen naar het guesthouse. De kamers zien er goed verzorgd uit. We krijgen een paar kamers te zien. We kiezen een kamer voor 2500 roepies. We willen vandaag alvast de treintickets naar Hatton regelen, en voor zondag vanaf Hatton naar Haputale. Van Kandy naar Hatton kopen we 2 tickets 2e klas voor 600 roepies. Voor Hatton naar Haputale zitten de dag dat we willen reizen 1e en 2e klas al vol. Aangezien we wel die dag willen reizen, kopen we 2 tickets 3e klas voor 400 roepies per stuk.

In Kandy is het druk qua verkeer. Veel stinkende bussen, toeterende tuktuks. We lopen langs het meer van Kandy, maar eerst even een cache pakken! Kandy is wat heuvelachtig, dus het is soms even klimmen. Het lijkt wat frisser vandaag, maar het is alsnog 38 graden. Terug bij het meer zien we een enorm beest zwemmen, ik denk eerst dat het een krokodil is. Het blijkt een monitor-varaan te zijn. ’s Middags chillen we wat in het hotel. We eten vandaag lekker makkelijk, friet met kip . In Kandy is tegenwoordig een shopping mall. Best hip. Wel een verschil met de wirwar van winkeltjes en reclameborden op straat. We nemen even een kijkje. De helft staat nog leeg, het moet nog wat gevuld worden.

Woensdag 3 april
Na ons heerlijk ontbijt in het guesthouse pakken we de bus naar Embekke, om de 3-tempeltocht te doen. Hoewel in de Rough Guide staat dat de bus vanaf de Clock Tower vertrekt, blijkt hij toch vanaf het Good Sheperd busstation te vertrekken. De bus rijdt er een uur over van Kandy naar Embekke.

Vanaf hier is het nog 1 kilometer lopen naar de tempel. Onderweg lopen we voorbij een winkeltje met houtsnijwerk. De man in de winkel spreekt ons aan, en laat ons zien hoe hij het houtsnijwerk maakt, met welk gereedschap etc. Het is een vrolijke man. Hij laat ons ook zien hoe hij van de bast van rozenhout verschillende kleuren verf maakt, tot wel 120 kleuren! Rood, oranje, geel, paars, door steeds iets toe te voegen, zoals limoen of kalk. Heel bijzonder om te zien. We kopen een masker bij hem. Vooral omdat hij ook zo sympathiek is. We krijgen nog jackfruit met curry, superlekker! Rond 11 uur gaan we verder. Wel opvallend dat we nog geen enkele andere toerist zijn tegengekomen. Bij de tempel staan een aantal bussen met schoolkinderen.

Alle kids kijken naar ons. Volgens mij zijn wij voor hun de leukste attractie, in plaats van de tempel. Er is net een ceremonie aan de gang als we aankomen. De tempel heeft bijzondere houten pilaren met houtsnijwerk. Elke pilaar heeft per kant verschillende afbeeldingen, erg mooi om te zien. We lopen door naar de Lankathilake Tempel, een paar kilometer verderop. Langs huisjes, deels beschut en deels in de volle zon. Het is op het heetst van de dag, we lopen op ons gemakje. De volgende tempel ligt bovenop een berg. Nog best een klim, zeker aangezien het ook vandaag 40 graden is.

Op weg naar de Gadaladeniya Tempel stop ik om een kameleon op de foto te zetten. Als ik opkijk, zie ik dat we bij een schooltje staan. Een groepje van 4 vrouwen staan in een rij om stenen van de ene naar de andere kant te verplaatsen. Ze gebaren of we een handje willen helpen. We zetten de tassen neer om even een ‘steentje bij te dragen’. Echt superleuk, ook al spreek je elkaars taal niet, hebben we de grootste lol.

De Gadaladeniya Tempel staat in de steigers. Via een poortje lopen we het terrein op, waar ik een kort laken krijg om mijn benen mee te bedekken. Ik heb zelf een sjaal voor mijn schouders mee. Met het iets te kleine laken is het lastig lopen. Op het terrein staat een wat groter tempelgebouw en nog een paar kleinere. Het ziet er allemaal wat oud en smoezelig uit, maar het is alsnog indrukwekkend om te zien. We lopen terug naar de weg waar we de bus richting Kandy pakken. Onderweg stappen we nog even uit, en gaan we met een tuktuk richting een geocache. Deze zou bij iemand in de tuin moeten liggen, alleen is diegene niet thuis helaas. In Kandy eten we bij the White House. We zitten in een enorm grote eetzaal, alleen is er verder niemand. Wel saai dus. Gelukkig is de nasi van Fred en deviled beef van mij wel erg lekker.

Donderdag 4 april
Na het ontbijt lopen we richting Noord-Kandy. Fred heeft thuis al een leuke gps-route gevonden om te lopen. Een deel loopt door een park. Maar, bij de ingang aangekomen is de entree 600 roepies. Beetje zonde van het geld. We lopen om het park heen, dus terug de berg af, door Kandy. Het eerste deel van de route is wat saai, langs de weg. Uiteindelijk komen we meer buiten Kandy en wordt het rustiger op de weg, hier is het prettiger lopen. Het is een leuke tocht, hier en daar wat huisjes, maar ook bos. Hoewel er nog wel wat verkeer is (tuktuks, en soms een motor), is het heerlijk rustig vergeleken met het drukke verkeer in Kandy Centrum. De mensen die we tegenkomen zeggen vriendelijk gedag en vragen waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan. We komen langs een houtzagerij, en een steenfabriekje en zien hoe een boom van 10 meter stukje bij beetje naar beneden wordt gehaald. De tocht is totaal 15 kilometer. Terug pakken we een tuktuk. In het centrum eten we een broodje en chillen nog wat in het guesthouse.

Rond 5 uur lopen we richting de Temple of the Tooth. Nog iets verderop ligt het restaurant Slightly Chilled, waar we vanavond gaan eten. Onderweg komen we langs een hal waar een show, met dans en muziek uit Kandy wordt gegeven. Een man bij de deur zegt, yes, come in come in, en we besluiten eerst hier nog heen te gaan. Het is iets voor zessen en de show begint om 6 uur. Best leuk om te zien. Er zijn 8 verschillende dansen, met aparte instrumenten en traditionele kostuums. Rond kwart voor 7 zijn we weer buiten. Inmiddels is het donker. Het restaurant ligt iets hoger, je hebt een mooi uitzicht over Kandy. Ze hebben ook wat chinese gerechten op de menukaart staan. Fred bestelt sizzling chicken, en ik deviled chicken. Terug nemen we een tuktuk.