Jhunjhuni, Mandawa en Fatepur

Geplaatst op

Donderdag 13 december

Vandaag begint onze toer door Rajasthan. De chauffeur laat eventjes op zich wachten. Uiteindelijk rijden we om half 11 weg. Vandaag moeten we 6 uur rijden, om vanaf Delhi naar Jhuhuni te rijden. Best een aardige rit dus. Om 2 uur stoppen we bij een wegrestaurant, waar je echt belachelijk veel moet betalen voor een hapje eten. We zijn 1250 roepies kwijt met z’n vieren. Voor indiase begrippen best prijzig, meestal betalen we driekwart minder.

Rond half 6 komen we aan in Jhuhuni, bij het Jamuna Resort. Het ziet er heel gezellig uit, met leuke versierde wanden. We droppen onze tassen en gaan gelijk verder om Jhuhuni te verkennen. In het centrum bezoeken we 2 haveli’s (handelshuizen). Als we over straat lopen, zitten mannen Marjolijn en mij na te gapen en te roepen. Wel grappig. We bezoeken nog een tempel, iets buiten het centrum, en gaan dan terug naar het hotel, waar we een hapje eten.

Vrijdag 14 december

Vandaag rijden we via Mandawa en Fatepur naar Bikaner . In Mandawa krijgen we een rondleiding van een gids, die ons wat haveli’s laat zien. Het is een jongen, die redelijk goed engels spreekt. Hij vertelt wat meer over de geschiedenis van de haveli’s. Er liep een handelsroute vanuit Afghanistan richting China. De karavaans met kooplieden zochten een plek om te kunnen rusten, en handel te kunnen drijven met lokale bevolking. Daar zijn toen destijds de haveli’s voor gebouwd. Sommige zien er nog erg mooi uit, met veel versieringen. Maar de meeste zijn niet goed bijgehouden, en zien er oud en vervallen uit.

Ook in Fatepur bezoeken we een paar haveli’s. Hier zitten een paar mooie exemplaren tussen. Vanaf Fatepur is het nog zo’n 140 km. naar Bikaner. Het hotel in Bikaner ziet er prima uit. Remco en Marjolijn eten ’s avonds in de stad, Fred en ik blijven in het hotel om een hapje te eten. Fred is behoorlijk verkouden.