Dharpani-Chame

Geplaatst op

Dinsdag 12 april
OMG, vannacht hebben we echt heerlijk geslapen! Geen last van blaffende honden, of andere ongemakken. Om 7 uur hebben we ons ontbijt. Voor de verandering nemen we tibetan bread, en een omelet. Na het ontbijt gaan we weer op pad. Het eerste stuk vandaag is wel saai, want we lopen langs de hoofdweg. Aan de rechterkant hebben we de rivier, en aan de linkerkant bergen. Al vrij snel zien we weer besneeuwde bergtoppen in de verte! Heel indrukwekkend.

Er is rechts van de rivier wel een pad, maar dat houdt op een gegeven moment op, omdat er daar een landslide is geweest die het pad heeft weggevaagd. En aangezien de hoofdweg er ligt, hebben de mensen er nu niet altijd behoefte aan om het smalle pad weer begaanbaar te maken.

Gelukkig valt het op de hoofdweg mee qua verkeer. Na een tijdje slaan we alsnog af, de berg op. Het zijn veel trappen, dus makkelijk te lopen daardoor. Onderweg komen we soms andere hikers tegen. Na de trappen krijgen we een stuk bos. We krijgen er een gratis concert van krekels bij, het lijkt net de jungle zo! En het is een leuk afwisselend paadje, heuveltje op en heuveltje af.

Er staan in dit bos ook veel vleesetende planten. Eenmaal het bos uit, steken we via een lange brug de rivier over. In de rivier liggen enorme rotsblokken. Aan de andere kant van de brug staan 2 hikers, die we eerder ook zijn tegengekomen. Fred maakt een praatje met ze. Ze komen uit Tsjechië. We nemen ook even pauze, en lopen daarna het pad verder. Daar komen we weer uit bij de hoofdweg. Maar gelukkig nu ook weinig verkeer.

We komen onderweg langs een boedhistische tempel. In het midden een grote gebedsmolen Die kan je draaien. En de muren zijn rijkelijk versierd met mooie muurschilderingen. Als we weer buiten zijn, lopen we langs een muur, met een rij met gebedsmolens. Je kan er zowel links als rechts langslopen, en de gebedsmolens per stuk in beweging zetten.

De gids legt later uit, dat de Tibetanen die het dorp binnenkomen rechtsom lopen, en de tibetanen die het dorp weer uit gaan (dus vanaf de andere kant komen), aan de andere kant lopen. Als de door het dorpje lopen, zien we ook hier veel moestuinen waar de mensen hun eigen groente verbouwen, en kippen en koeien. Wel logisch, omdat alles van ver moet komen.

We stoppen voor de lunch in een van de dorpjes. Dit keer nemen we fried rice met groente. Als het eten wordt gebracht, past het amper op het bord! Voor mij is deze portie genoeg voor 3 dagen. Het lukt me zowaar om ongeveer de helft op te eten. Met een goed gevulde maag gaan we weer verder. Vanaf hier is het ongeveer 2 uur lopen, tot eindbestemming Chame (wat op 2625 meter hoogte ligt). We lopen over de weg. De weg is alleen niet zo best, alleen vrachtwagens en jeeps zouden hier kunnen rijden. En soms staat er een vrachtwagen stil, omdat er iets gebroken is.

Het is vandaag een stuk warmer dan gisteren. Het lijkt ook wel (omdat we nu steeds hoger komen), dat de zon een stuk feller is. We hebben in Chame een leuk guesthouse gezien. Alleen Ram, onze gids heeft in eerste instantie een ander guesthouse op het oog. Alleen, als we de kamer zien, valt dat enorm tegen. De muren zijn heel dun, en het ruikt er muf. We regelen dat we naar een ander guesthouse gaan. Die is wat groter. Het is nu pas 2 uur ’s middags. Er zal hier later ook een grotere groep met andere hikers aankomen. Voor ons dus ook wat gezelliger. We zijn blij met het nieuwe guesthouse, deze is een stuk beter! Ook een eigen wc-tje op de kamer, net ietsjes luxer dus. Chame is een wat grotere plaats. Ik koop wat extra zonnebrand, want het gaat er best hard doorheen en we moeten nog een stukje.

’s Middags doen we een drankje, in de dining hall van ons guesthouse. Vanaf hier kijken we uit over de weg. Rond 4 uur zien we de twee duitse hikers voorbij komen. Met hun hebben we gisterenochtend thee gedronken. Ik ga even naar beneden, om ze te begroeten. En ze hebben nog geen guesthouse, dus ze besluiten ook in hetzelfde guesthouse te overnachten. Wel gezellig dus. Nadat we ons hebben opgefrist, hebben we later op de avond ons avondeten. Fred neemt fried rice, ik ga voor de dal baht. De twee duitse hikers komen later ook bij ons zitten. En na het eten doen we een spelletje Yahtzee, en daarna Carcasonne. Daarna tijd om te slapen. Goed te doen, maar wel een stuk kouder al vergeleken met de voorgaande nachten.