Darjeeling

Geplaatst op

woensdag 5 december

Vliegen van Delhi naar Bagdogra
Vandaag vliegen we vanaf Delhi naar Bagdogra. We stonden om 7 uur op. Om 8 uur bracht de taxi ons naar het vliegveld. We zijn ruim op tijd op het vliegveld, want we vliegen pas om 11 uur. Wel minder, het blijkt dat het vliegtuig nog een tussenlanding moet maken, uiteindelijk landen we pas om 3 uur in Bagdogra. Vanaf daar nemen we een taxi naar Siliguri. We vroegen eerst wat het kostte van Bagdogra naar Darjeeling, maar de chauffeur geeft aan dat die rit 1000 roepies kost. Afdingen lukt ook niet, dus we gaan voor 250 naar Siliguri. Na een half uurtje zijn we er. Vanaf daar regelen we een shared jeep naar Darjeeling.

Met de shared jeep vanaf Siliguri naar Darjeeling
Deze jeeps rijden veel in deze streek. Het is een sport om zoveel mogelijk mensen erin te proppen. Dus eigenlijk is er plek voor 9, maar wij rijden weg met 13 man in de jeep. Volgens de lonely planet duurt de rit zo’n 2,5 uur. In dat geval zouden we rond 6 uur aankomen. De 11 andere inzittenden zijn allemaal Indiërs. Ze spreken geen woord engels. Het valt op dat er weinig andere toeristen zijn, ook in het vliegtuig zaten voornamelijk Indiërs.

Na een stukje rijden, komen we bij bergen. De auto slingert zich omhoog. De weg is op sommige stukken vrij smal, en er zitten behoorlijke gaten in het wegdek. Na 1,5 stoppen we even. Het begint inmiddels ook al schemerig te worden. Helaas is hier niks eetbaars te koop. Op het vliegveld van Bagdogra ook al niet. Dus behalve de vegetarische hamburgers vanmorgen op het vliegveld van Delhi, en de zak chips in het vliegtuig, hebben we vandaag nog niks gegeten. Rond 6 uur komen we aan in Kurseong. Door het centrum van Kurseong rijden we langzamer. De weg is vrij smal. Ook zijn er veel tegenliggers, en lopen er veel mensen op straat.

Als we Kurseong uitrijden, staat er een vrachtwagen stil. Het blijkt dat ze een stuk verderop een auto met pech staat, en ze met de weg bezig zijn, waardoor de weg te smal is voor 2 auto’s om langs elkaar heen te rijden. Aan de ene kant heb je een afgrond, en aan de andere kant loopt een spoorbaantje. Darjeeling Er ontstaat een enorme opstopping, en het duurt een eeuwigheid voordat er weer beweging inkomt. Pas na 3 kwartier komt er weer beweging in. De auto met pech wordt weggesleept, en even later rijdt een groep tegenliggers richting Kurseong. Ze rijden met de ene kant over de spoorbaan, en de andere kant over de weg. Hierdoor hellen ze schuin. Ook een vrachtwagen rijdt op die manier. Een eng gezicht, maar gelukkig gaat het goed.

Als er een paar tegenliggers gepasseerd zijn, komt er aan onze kant ook beweging in. De chauffeur wil blijkbaar de verloren tijd inhalen, want hij plankt aardig door. Inmiddels is het pikkedonker, en regelmatig wordt je gelanceerd omdat er een gigantisch gat in de weg zit. Het is een lange rit. Zeker het laatste stuk, met een lege maag is niet zo prettig.

Uiteindelijk komen we om 7 uur aan in Darjeeling. Daar staan Remco en Marjolijn ons op te wachten. Zij zijn al 3 dagen in Darjeeling. We checken in, bij het hotel waar zij ook zitten, en gaan daarna een hapje eten bij het Park Restaurant. We bestellen biryani (gekruide rijst), paneer spinazie, en een knoflook naanbroodje. Erg lekker! Terug in het hotel krijgen we een warme kruik. Geen overbodige luxe, want het is behoorlijk koud op de kamer. We slapen als een roosje na al dat reizen van vandaag.

Donderdag 6 december
We ontbeten bij Glennary’s, met z’n vieren. Lekkere muffins en een kopje thee. Vandaag gaan we het Tibetaanse vluchtelingenkamp bezoeken, naar de dierentuin, en een visum regelen voor Sikkim. Een visum voor Sikkim is gratis, maar nogal bureaucratisch om aan te komen. Je moet eerst op plek A (beneden aan de berg) een formulier halen en invullen, vervolgens op plek B (boven aan de berg) een stempel halen voor op het formulier, om daarna weer terug te gaan naar plek A, voor een stempel in je paspoort.

Tibetaanse vluchtelingenkamp
We kunnen in eerste instantie het refugee center niet vinden. Wel hebben we een prachtig uitzicht over de bergen. Onderweg komen we nog wat apen tegen, die de weg oversteken. Als we na een tijdje lopen weer op het pleintje uitkomen, waar we vandaan komen, gaan we weer terug. We vragen halverwege de weg. We moeten via een zijstraatje de berg af. Het refugee center is interessant om te zien. Het centrum is in 1959 gestart, om Tibetanen op te vangen. Er is een weverij, schilderruimte, naaiatelier en spinnerij. In het winkeltje kopen we een tas en tibetaanse vlaggetjes, en doneren we wat geld.

Vlak bij de uitgang kopen we 5 mandarijnen voor 10 roepies, en vragen we de weg naar de dierentuin. We lopen een stuk langs de berg, over een rustig paadje. Weer in het centrum aangekomen vragen we opnieuw de weg naar de dierentuin, en dan blijkt dat de dierentuin helemaal niet open is op donderdag! Hebben wij even pech.

We gaan richting het kantoor, waar we het visum-formulier voor Sikkim kunnen halen. Weer terug in het centrum, op de Hill road, is het een gekkenhuis. Druk met mensen, shared jeeps, bussen, brommers en tuktuks. En iedereen zit door elkaar heen te toeteren, wat een herrie. We gaan gauw weer verder, terug richting het hotel. Rond 1 uur zijn we terug in het hotel. We laten hier onze jas achter, het is inmiddels warm genoeg buiten om zonder jas te lopen. We gaan een hapje eten bij het Park Restaurant, en halen daarna het stempel voor op het visum-formulier. En jawel, daarna weer hup, de berg af om het stempel in ons paspoort te regelen.

Onderweg lopen we langs een leuk souvenirwinkeltje, met o.a. Tibetaanse souvenirtjes. Ze hebben een mooi versierde, houten gebedsrol staan. We nemen hem mee voor 2.000 roepies. Ook 8 Tibetaanse symbolen, van hout kunnen we niet laten liggen, en 350 roepies is ook niet duur voor zoiets moois.

Voor de tweede keer bij het bureau aangekomen, hebben we binnen no time het visum voor Sikkim. Vanaf daar lopen we een ommetje, door nauwe straatjes, onderaan de berg van Darjeeling. Het is hier duidelijk allemaal wat armer dan hoger op de berg. Weer terug richting het hotel, komen we langs een school waar ze cricket aan het spelen zijn. We gaan even een kijkje nemen, voor we teruglopen naar het hotel.

Rond 6 uur gaan we met Remco en Marjolijn op pad, om ergens wat te eten. Eerst nog wat shoppen, op de markt koop ik 2 sjaaltjes, voor maar 150 roepies per stuk. Geen geld dus. We eten bij Glennary’s, en gaan rond 9 uur weer terug richting het hotel.