Agra

Geplaatst op

Woensdag 26 december

We ontbijten bij het hotel, en rijden daarna richting Agra. Onderweg stoppen we nog bij Fatpur Sikri. Want jawel, ook hier staat weer een fort. We eten eerst wat in het centrum. Daarna lopen we door smalle straatje omhoog, richting de ingang van het fort.

Het fort bestaat uit 2 delen, een gratis gedeelte, en een gedeelte waar je entree voor moet betalen. In het gratis gedeelte komen de nodige mannetjes op ons af. Ze beweren dat ze ons graag voor niks wat meer over het fort willen vertellen. Dat voor niks kennen we inmiddels. Maar ook al geven we aan dat we geen interesse hebben, blijven ze ons achtervolgen.

Remco en Marjolijn bezoeken ook het betaalde gedeelte, maar Fred en ik gaan alvast terug naar de auto. Terug bij de auto lopen we nog wat rond, de berg op om het uitzicht te bekijken. Op de berg komen we een vrouw tegen, die uit Nederland blijkt te komen. Ze reist met djoser, en we maken een praatje met haar.

Rond 17:45 komen we aan bij het hotel in Agra. Ik voel me niet zo lekker, heb de hele dag al keelpijn. Waarschijnlijk door al die smog in het centrum van Jaipur. ’s Avonds eten we bij Only. Het is 2e kerstavond, en hier merk je wel dat het kerst is. Het hele plafond hangt vol met kerstversiering en ballonnen. Een geinige combinatie om te zien. Misschien konden ze niet kiezen, en hebben het daarom maar alletwee opgehangen. Of er was iemand jarig, dat kan natuurlijk ook. Verder is het behoorlijk druk. Ik bestel kadai paneer, de anderen bestellen iets met kip.

Donderdag 27 december

Vandaag staan Fred en ik om 6 uur op, om de Taj Mahal te gaan bekijken. Om half 7 lopen we het hotel uit. Het is nog donker op straat. Je mag weinig dingen meenemen als je de Taj Mahal bezoekt. Geen eten en drinken (behalve water), en je camera, meer niet. Zelfs een boek zoals de lonely planet kunnen ze moeilijk over doen. Geen idee waarom, maar het is niet anders. We nemen een tuktuk richting de oosterlijke ingang van de Taj. Er staan nog niet zo veel mensen, dus we zijn vrij snel binnen. We moeten door een poortje, en worden gefouilleerd, maar het stelt weinig voor. Rond 6:45 lopen we door de tuin, en gaan linksaf, richting een gebouw met een hoge poort. En jawel, daarachter staat hij dan, de Taj. Nog mooier dan op foto’s.

Er staan al zo’n 50 à 100 mensen. We blijven aan het begin staan, om foto’s te maken. De zon is bezig om op te komen, dus heel subtiel zie je het witte marmer van kleur veranderen door de lichtval. Daarna lopen we door het park, verder richting de Taj. Het park is mooi aangelegd, en wordt goed onderhouden. Het is super om hier te lopen, en op dit tijdstip nog goed te doen qua drukte. De tuin is synchronisch aangelegd, en links en rechts van de Taj staan twee dezelfde moskeeën.

De Taj is een en al versierd, met bloemenpatronen van gekleurd marmer. In het begin van de ochtend is het nog bewolkt, met schapenwolkjes, maar de zon laat zich regelmatig zien. We lopen rond de Taj, en gaan naar binnen, waar het masoleum van Akhbar’s vrouw te zien. Daarna bezoeken we de moskeeën, die links en rechts van de Taj Mahal staan.

We lopen door het park, waar veel vogels zitten. We zien een toekan vliegen, en een uiltje zitten, en we zien 2 marters lopen. We vermaken ons ruim 3,5 uur, voordat we weggaan. We gaan weg aangezien we nog niet ontbeten hebben, en wel wat lusten. Je kunt hier alleen niks kopen van eten of drinken. Terug in het hotel eten we wat. Het is inmiddels 10:45.

Na het hapje eten gaan we met een tuktuk richting het Agra Fort. Bij het fort moeten we ongeveer een kwartier in de rij staan, voordat we een kaartje kunnen kopen. Het is vooral druk met indiase toeristen, die op dit moment vakantie hebben. Het fort is mooi om te zien, en is gemaakt van rood zandsteen, net als het fort in Delhi. Vanaf het fort zie je in de verte de Taj Mahal liggen. Het is wat mistig door de smog.

Na het fortbezoek besluiten we een kijkje te nemen aan de andere kant van de rivier. Het schijnt dat je vanaf die kant een mooi zicht hebt op de achterkant van de Taj, en je vindt er ook een kleinere versie van de Taj (de baby Taj). We regelen een tuktuk die ons naar de verschillende plekken brengt voor een leuk prijsje. We bezoeken eerst den Chini Ki, een iranees gebouw, en gaan daarna naar de baby Taj. De officiële naam is het masoleum van Itimad-ud-Daulah. Er ligt een mooi groen park omheen, waar veel eekhoorntjes rondhuppelen. Hij is inderdaad mini, vergeleken met de grote Taj, maar wel ontzettend mooi, met veel versierd marmer. De tuktuk brengt ons naar het uitzichtpunt, vanaf waar we de achterkant van de Taj kunnen bekijken. Er lopen wat kinderen rond, die om geld vragen.

’s Avonds willen we bij Sonam eten. Alleen daar aangekomen ziet het er zo saai uit, net een gevangeniskantine. Er zit ook helemaal niemand, terwijl het inmiddels wel etenstijd is. We gaan daarom snel weg, en eten nog een keertje bij Only.