Colombo

Dinsdag 16 april
We gaan met de trein naar Colombo. Eerst met een boemeltreintje vanaf Koggalle naar Galle, en vanaf daar door naar Colombo. De trein Galle-Colombo is helaas een trage trein. We vertrekken rond 9 uur, en komen pas om half 2 aan. In Colombo is het nog even zoeken naar het guesthouse. Na 10x vragen hebben we het nog niet gevonden. Bij een koffiebarretje (met wifi), nemen we even koffie, en checken het exacte adres. Hierna is het snel gevonden.

Vanaf het hotel lopen we richting Galle Face Green, waar we wat winkeltjes bekijken. In Nederland heb ik al gezien dat hier een sushirestaurant zit. Het restaurant is nog niet open, het gaat pas om 6 uur open. Fred ziet op een busje wat in de buurt staat, dat ze ook in het Hilton Hotel zitten. Ook prima, gaan we wel naar het Hilton Hotel! Na een stukje lopen komen we aan bij het spoor. De gps geeft aan dat de kortste weg naar het Hilton Hotel over het spoor is, dus nemen we die route. Langs het spoor staan wat huisjes en spelen kinderen. Als we voorbijlopen, zeggen ze al dat we niet verder kunnen. Eigenwijs als we zijn lopen we toch door, maar nee, na een paar honderd meter komen ons 2 mannen met geweren tegemoet, en moeten we weer terug.

Als we weer bij de huisjes zijn, gebaren de mensen die buiten zitten dat we aan de kant moeten. Blijkbaar komen er straks op beide sporen een trein voorbij. Als we nog niet ver genoeg naar achteren staan, gebaren de mensen dat we nog iets verder naar achteren moeten. Goed dat ze ons even waarschuwen. We lopen over de gewone weg richting het Hilton, waar we rond 5 uur aankomen. Een enorme hal, sjiekdefriemel. Het sushirestaurant is hier wel al open. De sushi is echt super!

Woensdag 17 april
In Colombo stikt het van tempels, kovils, kerkjes en moskeeën waar we er vandaag een paar gaan bezoeken. We beginnen bij de Gangaramayam, een boeddhistische tempel. Het bestaat uit meerdere gebouwen. Een gebouw, met aan de voorkant houtsnijwerk, staat op instorten maar wordt zo te zien gerenoveerd. In het middelste gebouw staat het vol met antiek, van alles door elkaar heen. Rechts is een ruimte waar nog meer antiek in vitrinekasten staat. Als Fred later aan de ‘hoofd’-monnik vertelt dat we uit Nederland komen, laat hij wat voorwerpen uit de VOC-tijd zien. Een oud serviesbord, en een oud kastje. Echt bijzonder om te zien wat hier allemaal staat. Het is volgens mij fortuinen waard. Achter het gebouw staat een verzameling boeddha’s en stoepa’s, dezelfde soort stoepa’s van de Borobodur op Java. Op een pleintje staat een olifant (een echte!), die net een wasbeurt krijgt. We mogen hem wat te eten geven. De tempel zelf is ook indrukwekkend om te zien, met veel beelden en versierde muren.

We krijgen een boek mee van de monnik en een geluksbandje. We lopen door naar Seema Malaka. Deze tempel ligt in een meer. Hier zien we ook weer een enorme monitorvaraan, net als in het meer in Kandy. Wat een joekel van een beest! De tempel is wel aardig om te zien. De man die de kaartjes verkoopt geeft nog wat tips waar we nog meer naartoe kunnen.

We lopen door naar het Dutch Hospital, wat vroeger (heel verrassend) een Nederlands ziekenhuis is geweest. Tegenwoordig zitten er sjieke winkels in. We gaan verder, bezoeken een paar kovils en de Jami ul-Aftar Moskee. We zigzaggen wat door de straatjes. Soms een drukke winkelstraat met veel verkeer, soms een rustiger stuk. We zien nog meer kovils, de een nog rijker versierd dan de ander. Op het hoogste punt van Colombo ligt de Wolfendahl kerk uit 1749, destijds neergezet door de Hollanders.

Aan de rand van de kerk en in de kerk liggen grafstenen van Hollanders uit die tijd. We krijgen een rondleiding. De man vertelt een interessant stukje geschiedenis en legt meer uit over de symbolen op de grafstenen.

We lopen weer terug richting Dutch Hospital, waar we bij een van de cafes een lekkere cocktail drinken. Het is inmiddels half 5. Om 6 uur willen we bij een visrestaurant vlakbij gaan eten. In de Rough Guide staat dat er bij de haven wel een aardig café is, dus lopen we daar heen. De ene is weg, de andere kunnen we in eerste instantie niet vinden. Het blijkt een enorm saai hol te zijn. Totaal geen boeiend uitzicht. Snel weer wegwezen dus. We gaan alvast richting het visrestaurant. Als we om 6 uur naar binnen gaan, zijn we de eersten. Pas na 7 uur komen er nog meer gasten. Ik bestel tonijn, en Fred zwaardvis. Heerlijk!

Donderdag 18 april
En jawel, alweer de laatste dag van onze vakantie. In het guesthouse regelen we alvast een taxi voor naar het vliegveld voor vanavond. ’s Ochtends nemen we een kijkje bij het winkelcentrum Majestic City. Maar, als we daar om half 10 zijn, zijn de meeste winkels nog dicht. Het is veel rotzooi, veel snuisterijen. Helemaal bovenin is een bioscoop, waar we ’s middags the Wizard of Oz bekijken.

’s Avonds eten we weer overheerlijke sushi bij het Hilton, waarna we bijtijds richting het vliegveld gaan. Helaas heeft de terugvlucht vertraging, waardoor we maar op ons nippertje onze overstapvlucht in Frankfurt halen. De tassen halen het niet, maar die hebben we dezelfde dag nog binnen. Al met al was het weer een supergeslaagde vakantie. De Srilankanen zijn echt supervriendelijk, praktisch iedereen onderweg was oprecht geïnteresseerd en behulpzaam, wat in andere landen nog wel anders was.