Thorang-Basecamp-Muktinath

Geplaatst op

Maandag 18 april
Vandaag is het zover, we gaan naar het hoogste punt van de trekking! Dat is 5407 meter hoogte. Best onwerkelijk. De wekker gaat al om half 4 ’s ochtends. De tas hebben we gisterenavond al grotendeels ingepakt. We kleden ons extra warm aan. Warme jas, handschoenen, muts op en zaklamp mee. Maar voordat we vertrekken, gaan we ontbijten. Ik heb echt amper trek, maar probeer wel wat te eten. Aangezien we de energie straks nodig hebben. En oja, niet vergeten, we zorgen dat we 3 liter water per persoon bij ons hebben!
Ook de andere hikers gaan op pad. Een deel al voor ons, een deel gaat pas na ons weg.

Na het ontbijt lopen we eerst naar High Camp, waar we gisteren ook naartoe zijn gelopen.
Hoewel we het gisteren ook liepen, is het nu 10x zo zwaar. En het is nu ook -5 graden, terwijl het gisterenmiddag boven nul was. Na dik een uur lopen komen we aan bij High Camp. Vanaf daar is het nog ongeveer 4 uur lopen, tot we het hoogste punt hebben bereikt.

De tocht is gigantisch zwaar. Op deze hoogte, met zo weinig zuurstof ben je na 2 stappen al ontzettend moe en moet je weer op adem komen. Het landschap bestaat grotendeels uit stenen. We lopen ieder in ons eigen tempo gestaag naar boven. Met dus de nodige pauzes, om op adem te komen, maar ook om water te drinken.

Tot nu toe liepen we in het donker. Rond half 6 wordt het langzaam lichter. Wel blijft het nog lang koud. En yes, na uren ploeteren bereiken we de top! Dan hebben we er inderdaad zo’n 4 uur wandelen op zitten. We maken wat foto’s, en Fred filmt. We blijven niet al te lang, dus gaan weer naar beneden. Aan het dalen lijkt geen eind te komen. Want nu is het ook ongeveer 4 uur dalen, voordat we bij de plek uitkomen waar we gaan lunchen.

Het landschap is vrij eentonig. Geen begroeiing op deze hoogte, maar bergen, steen en gruis. We lopen over een pad met veel stenen. Uitkijken waar je loopt dus. Ik heb zelf voor het dalen 2 wandelstokken bij me, omdat ik bij een eerdere trekking last kreeg van mijn knieën bij het afdalen.

Als lunch nemen we chao min, en knoflooksoep. Gelukkig heb ik inmiddels weer behoorlijk wat trek gekregen. Halverwege het afdalen komen we Peter tegen. We hebben ook met Peter gesproken in het guesthouse in Thorang la Pedi. Hij loopt met ons mee, en we lunchen samen met hem. Op de lunchplek staan een aantal parasollen. Ook omdat de zon hier best fel is. Maar tijdens de lunch steekt de wind ineens op, en vliegen de parasollen de lucht in!

Het weer in de middag is best ok. Er is veel zon, en de wind valt wel mee. Vanaf de lunchplek is het nog een klein stukje naar Muktinath. In Muktinath is een drukbezochte tempel, veel Nepalezen gaan hiernaartoe. We hebben hier een prima hotel. En yes, een warme douche! Wat een luxe, na wat overnachtingen die wat primitiever waren. ’s Avonds genieten we van een pizza.